bli av med fläckar på din matta

Konsten att ta bort fläckar från en matta

Det första och mest nödvändiga steget. Oavsett vad dina fläckar består av eller hur den uppstod, försök suga upp spillet snabbt och få med så mycket som möjligt. Se till att du undviker att torka. Detta eftersom torkning kan sprida ut fläcken och potentiellt låta den gå djupare in i mattan. Vilket uppenbarligen skapar besvär vid rengöring av din matta. Ditt nästa steg bör vara korrekt behandling av fläckarna på mattan. Detta med rengöringsutrustning som är acceptabel för fibrerna i mattan och som inte kommer att orsaka missfärgning.

Att ta bort fläckar från mattan görs ibland med ett mjukt rengöringsmedel och vatten. I vissa fall är alternativa rengöringsmedel som ammoniak, rengöringslösningar för mattor eller vinäger enklare. Om du inte kan ta bort fläckarna från mattorna, är det bättre att ringa en professionell städare. De har erfarenhet som kan göra jobbet perfekt.

Tänk på att ta bort fläckar från mattan varierar beroende på vad som har orsakat fläcken.

Här är några enkla tips för borttagning av fläckar och rengöring av mattor

  • I de flesta fall av spill, är en snabb reaktion och vatten allt du behöver för att hindra fläcken från att spridas. Snabba ryck gör underverk för att bli av med fläcken. Ta först bort alla fasta partiklar och använd en ren handduk eller trasa. Allt för att suga upp så mycket av fläcken som du kan.
  • Du kan välja att suga upp när du helt har rengjort spillet, men det dyker då sannolikt upp några dagar senare. Det kan hända om en viss mängd vätska har samlats längst ner i mattan. Även när du trodde att du hade rengjort fläcken hade du bara rengjort ytan. Detta kan då göra det möjligt för vätskan som finns kvar att väta mattans fibrer och nå ytan. Processen för att städa en matta blir då betydligt svårare. Du kan stoppa detta genom att skydda det nedsmutsade utrymmet med pappershanddukar eller en tjock trasa. Lägg sedan ett tungt föremål på dem. Lämna allt över natten för att låta papper eller trasa suga upp allt återstående vatten från mattan. Du kan därefter rengöra mattan ordentligt nästa dag.

Ta bort livsmedelsfläckar på mattan

Många fläckar orsakade av olika livsmedel kan avlägsnas genom att suga upp kring det befläckade utrymmet. Antingen genom att använda ett flytande rengöringsmedel eller med tvättmedel (som inte bleker) och vatten. När du har gjort det kan du också applicera en kombination av en ¼ kopp vinäger och en full kopp vatten. Låt tvättmedelsblandningen ligga på mattan under minst fem minuter, sug sedan upp fläcken och rengör den med vinägerblandningen. När du har låtit denna blandning ligga kvar på mattan i 5 minuter ska du suga upp den också. Upprepa dessa steg tills fläcken helt har tagits bort från mattan.

Kontakta ett bra städföretag i Ystad om du behöver rengöring- och städhjälp.