Städtips

guide till att få bort mögel hemma

Tecken på att du kan behöva hjälp att få bort mögel hemma 

Mögel är en fara som kan förekomma i nästan alla hem oavsett ålder eller miljö. Mögel växer emellertid på grund av fukt i väggar, tak och golv. Därför är hem i fuktiga miljöer och regniga klimat mer mottagliga för angrepp. När ämnet sprider sig genom husets väggar frigör det sporer. Människor och husdjur som bor i huset andas sedan in sporerna och riskerar att bli sjuka. Denna sjukdom är särskilt svår att identifiera eftersom symtomen ofta ser ut som andra sjukdomar.

Tidiga stadier på angrepp av mögel

I början ser sjukdomarna ut som en förkylning, influensa eller allergier. I små doser fungerar sporerna som irriterande. De irriterar näsan, lungorna, halsen och ögonen. Nysningar, rinnande näsa, täppta bihålor, kliande eller rinnande ögon och hosta är alla symptom. Som du kan se är detta ganska ospecifika symtom. Utöver dessa kan du drabbas av huvudvärk, yrsel eller illamående.

Nästa steg

Om din exponering fortsätter under längre perioder kan du drabbas av mer uttalade symtom. Dessa symtom är ihållande huvudvärk eller yrsel. Du kan också uppleva viktminskning och håravfall. Vanligtvis kan diarré, hostandet upp av blod, kräkningar och trötthet infinna sig, vilket gör det svårt att absorbera näringsämnen. Du kan också uppleva sexuell dysfunktion, hudutslag, minnesförlust och sår. Vid detta tillfälle är borttagning av mögel ett krav eftersom ditt hus har blivit en allvarlig hälsorisk.

Sena etapper

Efter en lång tid i ett angripet hus utan att använda en mögelborttagningstjänst kommer du att uppleva mycket allvarliga effekter. Några av dessa effekter kan vara obotliga. Långvarig exponering kan orsaka blindhet, blödande lungor, kognitiva försämringar, hjärnskador, långvarigt minnesförlust och cancer. I vissa mycket sällsynta fall kan döden till och med bli resultatet.

Lösningar för att få bort möglet

Processen för borttagning av mögel kallas vanligtvis sanering. Det kallas sanering eftersom sporer kan finnas överallt, och de flesta av dem är godartade eller i tillräckligt små mängder för att vara ofarliga. Därför kan de inte alla tas bort helt. Att avhjälpa detta avser dock processen att minska antalet sporer till en säker nivå.

Professionella kommer in i ditt hem och inspekterar det för att fastställa svårighetsgraden av ditt mögelangrepp. Om problemet inte har spridit sig bortom ett rum i huset, kommer de att fokusera där problemet har sin rot. De tar fysiskt bort mögel och isolerar det drabbade rummet i huset vilket förhindrar att sporer sprids till andra delar av byggnaden.

Efter att ha identifierat det drabbade området kommer de att döda mögel på svåråtkomliga platser med kemiska medel som blekmedel, ammoniak, borax och vinäger. Vissa porösa material som kläder, klädsel och gips kanske inte kan räddas. Icke-porösa material som glas, metall och plast ska kunna återanvändas efter noggrann rengöring.

De professionella kommer sedan att använda ett högeffektivt partikelfilter (HEPA) filtrerad dammsugare för att städa upp sporerna och torka luften i rummet. En torr miljö hjälper till att förhindra att sporer återkommer.

Beroende på svårighetsgraden av problemet kan de behöva flytta från rum till rum och upprepa processen.

Kontakta en lokal städfirma i Ystad för städhjälp för att få bort ditt mögel.

bli av med fläckar på din matta

Konsten att ta bort fläckar från en matta

Det första och mest nödvändiga steget. Oavsett vad dina fläckar består av eller hur den uppstod, försök suga upp spillet snabbt och få med så mycket som möjligt. Se till att du undviker att torka. Detta eftersom torkning kan sprida ut fläcken och potentiellt låta den gå djupare in i mattan. Vilket uppenbarligen skapar besvär vid rengöring av din matta. Ditt nästa steg bör vara korrekt behandling av fläckarna på mattan. Detta med rengöringsutrustning som är acceptabel för fibrerna i mattan och som inte kommer att orsaka missfärgning.

Att ta bort fläckar från mattan görs ibland med ett mjukt rengöringsmedel och vatten. I vissa fall är alternativa rengöringsmedel som ammoniak, rengöringslösningar för mattor eller vinäger enklare. Om du inte kan ta bort fläckarna från mattorna, är det bättre att ringa en professionell städare. De har erfarenhet som kan göra jobbet perfekt.

Tänk på att ta bort fläckar från mattan varierar beroende på vad som har orsakat fläcken.

Här är några enkla tips för borttagning av fläckar och rengöring av mattor

 • I de flesta fall av spill, är en snabb reaktion och vatten allt du behöver för att hindra fläcken från att spridas. Snabba ryck gör underverk för att bli av med fläcken. Ta först bort alla fasta partiklar och använd en ren handduk eller trasa. Allt för att suga upp så mycket av fläcken som du kan.
 • Du kan välja att suga upp när du helt har rengjort spillet, men det dyker då sannolikt upp några dagar senare. Det kan hända om en viss mängd vätska har samlats längst ner i mattan. Även när du trodde att du hade rengjort fläcken hade du bara rengjort ytan. Detta kan då göra det möjligt för vätskan som finns kvar att väta mattans fibrer och nå ytan. Processen för att städa en matta blir då betydligt svårare. Du kan stoppa detta genom att skydda det nedsmutsade utrymmet med pappershanddukar eller en tjock trasa. Lägg sedan ett tungt föremål på dem. Lämna allt över natten för att låta papper eller trasa suga upp allt återstående vatten från mattan. Du kan därefter rengöra mattan ordentligt nästa dag.

Ta bort livsmedelsfläckar på mattan

Många fläckar orsakade av olika livsmedel kan avlägsnas genom att suga upp kring det befläckade utrymmet. Antingen genom att använda ett flytande rengöringsmedel eller med tvättmedel (som inte bleker) och vatten. När du har gjort det kan du också applicera en kombination av en ¼ kopp vinäger och en full kopp vatten. Låt tvättmedelsblandningen ligga på mattan under minst fem minuter, sug sedan upp fläcken och rengör den med vinägerblandningen. När du har låtit denna blandning ligga kvar på mattan i 5 minuter ska du suga upp den också. Upprepa dessa steg tills fläcken helt har tagits bort från mattan.

Kontakta ett bra städföretag i Ystad om du behöver rengöring- och städhjälp.

städfirma med prisvärda städtjänster

Fördelar med att anlita ett städföretag för kommersiella städtjänster

Fördelar med kommersiella städtjänster

Användandet av kommersiella städtjänster är väletablerat hos företag och större bostäder. Termen är faktiskt ett paraplyord där vi samlar grupper av jobb associerade med städning. Det är vanligtvis större kontor med många rum som behöver detta, men även ägare till större hem är kunder till denna typ av städföretag i Ystad. Kontrakten mellan hemägaren eller kontorsledningen och städbolaget varierar ofta beroende på hur ofta ett städteam behövs. Vissa team är enbart bra för att städa på nätter efter att kontoret stängt. För hem är det smidigt om städteamet kan komma under dagen när de boende oftast inte är hemma och kan bli störda av den eller de som städar och dammsuger.

Fördelar och nackdelar att betala för städtjänster

Det finns faktiskt flera fördelar med att anlita en kommersiell städfirma för att hålla ditt kontor eller hus rent och snyggt. En av det största fördelarna är smidighet. Genom att anlita ett professionellt städteam för att städa ditt hem eller kontor sparar du mycket tid. Och även kraft då du slipper utbilda din personal i hur de skall städa. De flesta medlemmarna i ett sådant städteam är utbildade och vet hur man städar det mesta och kan hantera olika situationer. Det enda du som kontorschef eller hemägare behöver göra är att informera om speciella rengöringsbehov. En nackdel med att lämna allt åt ett städföretag är att du som företagare eller husägare inte vet hur pålitliga städarna är. Det ligger helt på det städföretag du anlitar som i sin tur anlitar städarna till de som köper städtjänsterna.

Ännu en fördel med att anlita kommersiella städtjänster är deras professionella inställning och kunnighet. Då det råder mycket hög konkurrens inom städbranschen. Så städföretagen behöver ofta uppdatera städmetoderna för att se till så att deras personal levererar på högsta nivå.  Detta ser till så kundernas krav möts och de blir nöjda. Nackdelen kan bli att det blir dyrare för kunden då dessa bolag är dyrare än mindre kvalificerade aktörer. Å andra sidan finns det bolag som tar mycket betalt utan att leverera tillfredställande resultat. Många av deras anställda kan ta genvägar när de städar.

Att hålla en ren miljö

Bara för att man valt att anlita en kommersiell städfirma betyder det inte att kontorets arbetare och boende i ett hus kan vara hur stökiga som helst. Det är viktigt att ha bra vanor för att bibehålla ett rent område. Ett sätt att säkra detta på är genom att ha en soptunna i varje rum. På kontoret borde varje person ha en egen soptunna vid sitt skrivbord för att göra det så enkelt som möjligt för arbetarna. Kopieringsutrymmen bör också ha soptunna och likaså lunch- och fikarummet.

anlita vår städfirma för utbildad städpersonal

Fördelarna med att anlita en städfirma

För människor som arbetar är det nästan omöjligt att städa sitt hus efter en lång arbetsdag, man är trött och omotiverad. Så det är en bra idé för upptagna personer eller föräldrar med unga barn att anlita en städfirma som gör jobbet åt en. Även om du kanske är lite orolig att anställa främlingar för att städa ditt hem, finns det många fördelar att göra det.

Här är tio stora fördelar med att anlita en städfirma:

 • Det är den bästa lösningen för en upptagen person: Om du jobbar sent och sällan har ledig tid, är en städfirma det bästa alternativet för dig. Du kan vara säker på att ditt hus kommer att vara rent och städat när du kommer tillbaka efter en hektisk dag.
 • Tjänsten gör att du kan spendera tid på andra viktiga saker: Genom att hyra in en städfirma behöver du inte längre vara orolig för städningen av ditt hem och kan därmed koncentrera dig på andra viktiga aspekter i ditt liv, som att tillbringa mer tid med familjen.
 • Det ger dig glädjen av att komma hem till en ren och fräsch miljö: Att komma hem till ett smutsigt hus efter en hektisk dag på jobbet är tillräckligt nog för att bli frustrerad. Du behöver inte oroa dig för det längre! Att komma hem kommer istället vara en avkopplande och glädjande tid.
 • Det garanterar regelbunden rengöring: När du gör en överenskommelse med en städfirma ser de till att ditt hus städas regelbundet till den angivna kostnaden.
 • Städfirmor är lätta att hitta och leja: Det är mycket lätt att hitta en städfirma. Allt du behöver göra är att leta online efter en tillförlitlig städservice på din ort. Se till att du får bra referenser om firman.
 • Städfirmor är tillförlitliga: Det här är en stor fördel eftersom det är viktigt att endast ha pålitliga personer i ditt hem. Städföretag är i regel pålitliga och du behöver inte oroa dig för att ha främlingar i ditt hem.
 • De är erfarna proffs: Bra städfirmor tillhandahåller endast erfarna proffs, vilket leder till utmärkt utförda tjänster.
 • De utbildar sin personal: De flesta städfirmor ger omfattande utbildningar till sina anställda innan de skickas ut på jobbet. De är utbildade i olika rengöringsmetoder och vet hur man rengör även det smutsigaste hemmet.
 • Arbetarna tar med specialutrustning: En professionell städservice använder endast professionell och specialiserad utrustning och rengöringslösningar. Detta gör det möjligt för dem att effektivt och smärtfritt rengöra alla delar av ditt hus.
 • Firmorna arbetar med dig för anpassning: En städfirma kommer att arbeta tillsammans med dig för att utveckla en anpassad rengöringsplan specifikt för ditt hus. Du kan dela med dig av dina behov till dem och förklara vilka områden som kräver maximal rengöring. Detta kommer att hjälpa dem att prioritera och ta itu med de viktiga områdena först.

Att hyra in en städfirma är ett utmärkt alternativ för de upptagna personer som inte har tid att rengöra sina hus själva. Som nämnts ovan finns det många fördelar och du bör definitivt prova.

Gör en kostnadsfri intresseanmälan om du är i behov av flyttstädning i Ystad.

städtips som underläätar din vårstädning av hemmet

Vårstäda – Så blir vårstädningen lättare

Undvik vårstädningen genom att hålla huset rent året om

Planen för att undvika vårstädning börjar med en daglig rutin eller veckovis. Alla arbetar vi och vi har inte massor med tid till en daglig städning. Det första och enklaste är att städa upp efter du ätit klart och stoppa in disken i diskmaskinen. Det andra för att göra livet lättare är att plocka bort allt du dragit fram i vardagsrummet innan du lämnar det. Dessa två små saker kommer minska tiden du måste lägga ner varje gång du kommer hem efter en lång dag på jobbet.

Det finns en uppsjö av enkla saker du kan göra för att undvika att du måste vårstäda. Den stora fördelen med detta är att ditt hem kommer att vara renare och hälsosammare för din familj. Upprätthållande städning är inte dyrt. Du har förmodligen allt du behöver hemma redan. Olika ytor kräver olika tekniker och rengöringsmaterial.

Trägolv och laminatgolv

Trägolv och laminat städas snabbt och enkelt. Varje eller varannan dag kan du ta din Swiffermopp eller en liknande torrmopp och torrdamma ditt golv. Det behövs ingen tung dammsugare. Detta minimerar dammet på golvet. En gång i veckan kan du moppa golven med en blandning av destillerad vitvinsvinäger och vatten. Använd 1 dl vinäger till varje 4 liter av vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya lätt på golvet med försiktighet för att inte blöta ner golvet för mycket. Ta sedan en torrmopp och torka golvet torrt och njut av ett strimfritt skinande resultat.

Keramikplattor och fogar kan man göra rent på samma sätt med ett utmärkt resultat. För att hålla ditt kakel skinande rent så anlita en expert att göra det minst en gång per år. Oroa dig inte över att täta dina fogar då det egentligen inte hjälper.

Gardiner och andra fönstertextiler bör dammsugas en gång i månaden. Detta förebygger att dammet letar sig in i textilfibrerna och får dem att se gamla ut i förtid. Det är enkelt att dammsuga dem och det hjälper oerhört om någon i huset är allergisk. Lämna över till experter ungefär varje till vart tredje år för att få bort den riktigt djupsittande smutsen som din dammsugare missar, samt mer effektivt få bort alla äckliga allergener.

Badrum behöver lite extra fokus av uppenbarliga skäl. De bör inkluderas i din veckorutin och inte ha något alls med vårstädning att göra.

Mattor och golvmattor

Mattor och golvmattor är lika enkla som viktiga att hålla rena. Om man inte underhåller dem på rätt sätt så byggs smuts och allergener upp i dem och kan orsaka hälsoproblem. Men det är enkelt att rengöra dem. Du behöver inte en väldigt dyr och mångsidig dammsugare för att städa hemma utan tvärtom är nog närmare sanningen. En dyr dammsugare är bara bra för att den har en bra motor och ett bra sug. Ett HEPA filter är också viktigt. Jag har sett dammsugare av samma standard som de dyra för runt tusenlappen med. Inte ett dyrt pris för en god hälsa. I de flesta fall så räcker det med att dammsuga en gång i veckan. Om du har husdjur så kan du måsta göra det fler gånger för att få bort hår och hudflagor. Dammsug gärna i olika riktningar hela tiden för att komma åt alla sidor av fibrerna i mattan samt för att minska slitaget på de områden där ni rör er mest. Hur ofta man behöver dammsuga står i direkt samband med hur aktivt huset är. Ett väldigt aktivt hus = oftare dammsugning. En professionell, ren och snabbtorkande ångrengöring är också en viktig del i det allmänna underhållet för dina mattor eller golvmattor. Rent generellt så borde de professionellt tvättas i ett genomsnitt av en gång per år för din familjs bästa hälsa. Vissa rum kan med tanke på hur mycket de används behöva ångrengöring oftare. Om du har några frågor ring din lokala professionella mattrengörare.

Det som nämnts ovan borde bli och vara en viktig del av din vardag. Om du följer dessa råd så bör vårstädningen vara något som nu tillhör det förflutna och din familjs hälsa blir mycket bättre. Och det är ju något som gynnar alla.