städtips som underläätar din vårstädning av hemmet

Vårstäda – Så blir vårstädningen lättare

Undvik vårstädningen genom att hålla huset rent året om

Planen för att undvika vårstädning börjar med en daglig rutin eller veckovis. Alla arbetar vi och vi har inte massor med tid till en daglig städning. Det första och enklaste är att städa upp efter du ätit klart och stoppa in disken i diskmaskinen. Det andra för att göra livet lättare är att plocka bort allt du dragit fram i vardagsrummet innan du lämnar det. Dessa två små saker kommer minska tiden du måste lägga ner varje gång du kommer hem efter en lång dag på jobbet.

Det finns en uppsjö av enkla saker du kan göra för att undvika att du måste vårstäda. Den stora fördelen med detta är att ditt hem kommer att vara renare och hälsosammare för din familj. Upprätthållande städning är inte dyrt. Du har förmodligen allt du behöver hemma redan. Olika ytor kräver olika tekniker och rengöringsmaterial.

Trägolv och laminatgolv

Trägolv och laminat städas snabbt och enkelt. Varje eller varannan dag kan du ta din Swiffermopp eller en liknande torrmopp och torrdamma ditt golv. Det behövs ingen tung dammsugare. Detta minimerar dammet på golvet. En gång i veckan kan du moppa golven med en blandning av destillerad vitvinsvinäger och vatten. Använd 1 dl vinäger till varje 4 liter av vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya lätt på golvet med försiktighet för att inte blöta ner golvet för mycket. Ta sedan en torrmopp och torka golvet torrt och njut av ett strimfritt skinande resultat.

Keramikplattor och fogar kan man göra rent på samma sätt med ett utmärkt resultat. För att hålla ditt kakel skinande rent så anlita en expert att göra det minst en gång per år. Oroa dig inte över att täta dina fogar då det egentligen inte hjälper.

Gardiner och andra fönstertextiler bör dammsugas en gång i månaden. Detta förebygger att dammet letar sig in i textilfibrerna och får dem att se gamla ut i förtid. Det är enkelt att dammsuga dem och det hjälper oerhört om någon i huset är allergisk. Lämna över till experter ungefär varje till vart tredje år för att få bort den riktigt djupsittande smutsen som din dammsugare missar, samt mer effektivt få bort alla äckliga allergener.

Badrum behöver lite extra fokus av uppenbarliga skäl. De bör inkluderas i din veckorutin och inte ha något alls med vårstädning att göra.

Mattor och golvmattor

Mattor och golvmattor är lika enkla som viktiga att hålla rena. Om man inte underhåller dem på rätt sätt så byggs smuts och allergener upp i dem och kan orsaka hälsoproblem. Men det är enkelt att rengöra dem. Du behöver inte en väldigt dyr och mångsidig dammsugare för att städa hemma utan tvärtom är nog närmare sanningen. En dyr dammsugare är bara bra för att den har en bra motor och ett bra sug. Ett HEPA filter är också viktigt. Jag har sett dammsugare av samma standard som de dyra för runt tusenlappen med. Inte ett dyrt pris för en god hälsa. I de flesta fall så räcker det med att dammsuga en gång i veckan. Om du har husdjur så kan du måsta göra det fler gånger för att få bort hår och hudflagor. Dammsug gärna i olika riktningar hela tiden för att komma åt alla sidor av fibrerna i mattan samt för att minska slitaget på de områden där ni rör er mest. Hur ofta man behöver dammsuga står i direkt samband med hur aktivt huset är. Ett väldigt aktivt hus = oftare dammsugning. En professionell, ren och snabbtorkande ångrengöring är också en viktig del i det allmänna underhållet för dina mattor eller golvmattor. Rent generellt så borde de professionellt tvättas i ett genomsnitt av en gång per år för din familjs bästa hälsa. Vissa rum kan med tanke på hur mycket de används behöva ångrengöring oftare. Om du har några frågor ring din lokala professionella mattrengörare.

Det som nämnts ovan borde bli och vara en viktig del av din vardag. Om du följer dessa råd så bör vårstädningen vara något som nu tillhör det förflutna och din familjs hälsa blir mycket bättre. Och det är ju något som gynnar alla.